هشدار یک: بسیاری از گزینه های لیست براساس تحقیقاتی است که ارتباط سرطان با عوامل ذکر شده را اعلام کرده اند. پس یعنی بسیاری از عوامل ذکر شده “ممکن است” باعث سرطان بشوند.
هشدار دو: ژن ها تاثیر قابل توجهی در ایجاد سرطان دارند. با اجتناب از عوامل زیر می توان از فعال شدن ژن های سرطان پیشگیری نمود و یا برعکس، اجتناب نکردن از عوامل زیر می تواند منجر به سرطان شود.
هشدار سه: برخی از عوامل بدون توجه به ژن، می تواند در افراد باعث سرطان شود. مثل: اوردز مواد رادیواکتیو
- استعمال تنباکو: تاریخچه ی استعمال و دود کردن تنباکو به 5000 سال قبل از میلاد مسیح برمی گردد وقتی که انسان ها در آمریکای جنوبی شروع به کشاورزی کردند. تنباکو به طور معمول از طریق سیگار و یا پیپ استعمال می شود.
- دستگاه های سولاریوم و برنزه شدن: دستگاه سولاریوم که برای برنزه کردن پوست استفاده می شود، می تواند انسان را بیش ازحد در برابر اشعه ی فرابنفش (UV) قرار دهد و منجر به سرطان پوست، تاری دید و پیری زودرس پوست شود.
- تولید آلومینیوم: ریسک بالای سرطان مثانه و شش در میان کارگرانی که بخارات آلومینوم استنشاق کرده اند گزارش شده است. کارگران کارخانه های تولید آلومینیوم علاوه بر بخارات این ماده، به مدت طولانی در معرض بخارات فرّار قیر ذغال سنگ (CTPVs) هم هستند.
- آرسنیک در آب آشامیدنی: متاسفانه در تعدادی از نقاط پرجمعیت دنیا این ماده ی فوق العاده سمی و سرطان زا یافت می شود.آرسنیک در صنایع جهت تولید آلیاژ ها استفاده می گردد. در نقاطی مثل ایالات متحده آرسنیک به علت وجود معادن عظیم آرسنیک در قدیم ، آب تعداد کمی از نقاط به آرسنیک آلوده است. میلیون ها هندی نشانه های مسمومیت با آرسنیک را بروز داده اند. در پاکستان آرسنیک موجود در آب جان 60 میلیون نفر را در معرض خطر قرار داده است. آرسنیک می تواند به طور مستقیم باعث سرطان پوست شود و با سرطان های کبد،شش،کلیه و مثانه مرتبط است.
- تولید اوراماین: اوراماین به عنوان ضد عفونی کننده و هم چنین در تولید رنگ به کار می رود.تحقیقات نشان داده مردانی که در فرآیند تولید اوراماین حضور داشته اند، نسبت به مردان دیگر ریسک بیشتری برای بیمار شدن به سرطان مثانه دارند.بخارات فرمالدهید و سولفور که در طول تولید اوراماین تولید می شوند بسیار سرطان زا هستند.
- تولید و تعمیر کفش: در این فرآیند وجود گرد چرم، بنزن و دیگر حلاّل ها در هوا، می تواند احتمال سرطان های لنف و بینی را بالا ببرد. افزایش ریسک سرطان در فرآیند تولید کفش وابسته به میزان مواد ذکر شده در هوا و مدت در معرض قرار گرفتن است.
- تمیز کردن شومینه: پاک کردن دوده و خاکستر از شومینه در مدت طولانی می تواند به طیف گسترده ای از سرطان ها منجر شود. این به خاطر استنشاق احتمالی ذغال و چوب سوخته است.
- تقطیر قطران ذغال سنگ: قیر استفاده ی گسترده ای در جاده سازی و هم چنین سقف خانه ها دارد. هم قیر و هم ذغال هر دو حاوی مقدار زیادی از مواد شمیایی سرطان زا مثل بنرن هستند. تماس انسان با مواد شمیایی قیر می تواند از طریق استنشاق، ورود از دهان و جذب پوستی باشد.
- ساخت اثاثیه چوبی: سازندگان اثاثیه چوبی بیشتر در معرض سرطان بینی هستند و این به خاطر گرد چوب است.
- استخراج هماتیت: معدن کارانی که به شکل زیرزمینی به استخراج هماتیت می پردازند، همزمان در معرض رادون نیز قرار می گیرند. رادون یک ماده ی رادیواکتیو است. استخراج هماتیت که از منابع آهن است، ریسک سرطان شش را در معدن کاران به شدت افزایش می دهد.
- استعمال دود دست دوم سیگار (SHS): به در معرض دود سیگار دیگران قرار گرفتن، “سیگار کشیدن تحمیلی” و یا “سیگار کشیدن منفعلانه” می گویند. سیگار کشیدن منفعلانه خطر ابتلا به سرطان شش را 25 درصد افزایش می دهد. سیگار کشیدن منفعلانه می تواند خطر ابتلا به سرطان حلق و حنجره را نیز افزایش دهد. دود سیگار دیگران سالانه 600 هزار نفر را می کشد.
- کار کردن طولانی مدت به عنوان نقاش: بنزن موجود در رنگ ها می تواند باعث سرطان لنف و سرطان مثانه شود. مقادیر زیادی بنزن به همراه حلّال های دیگر در رنگ ها موجود است.
- صنعت لاستیک سازی: لاتکس ماده اولیه و انعطاف پذیر لاستیک ها از درخت بدست می آید. تحقیقات نشان داده کار کردن در صنعت لاستیک سازی می تواند با افزایش ریسک سرطان مرتبط باشد.
- قرار گرفتن طولانی مدت در معرض غبارات سولفوریک اسید: آئروسول مایعی که از تراکم بخارات اسید سولفوریک بدست می آید، بسیار خورنده است و می تواند منجر به سرطان شش شود.
- ترکیبات طبیعی آفلاتوکسین: آفلاتوکسین سمی است که توسط گونه هایی از قارچ ها تولید می شود. این ترکیب از سرطانزا ترین عناصر شناخته شده است و ریسک سرطان کبد را افزایش می دهد.
- نوشیدنی های الکلی: سرطان های سینه، روده، دهان، لثه، حلق،کبد و مری می توانند مستقیمن به دلیل مصرف نوشیدنی های الکلی رخ بدهند. الکل از دلایل احتمالی سرطان لوزالمعده است.
- دانه ی نخل فوفل : این دانه ی جویدنی دارای ترکیبات روانگردان مثل نیکوتین است و مصرف آن با سرطان های مری و دهان مرتبط است. این دانه مثل تنباکوی جویدنی در آسیای جنوب شرقی به شکل گسترده مصرف می شود. متاسفانه دانه نخل فوفل در طب سنتی به عنوان دارو مورد تجویز قرار می گیرد!
- دود موتور دیزل: استنشاق ترکیبات موجود در دود موتور دیزل می تواند منجر به سرطان شود. بیش از 30 ترکیب سرطان زا با درجات مختلف در سوخت دیزل وجود دارند.
- روغن های معدنی: بر اساس گزارشات سازمان جهانی بهداشت، روغن های معدنی تصفیه نشده به عنوان مواد مواد سرطان زا طبقه بندی می شوند. روغن های معدنی بسیار تصفیه شده به عنوان سرطانزا شناخته نمی شوند اما به دلیل عدم وجود یافته های کافی نمی توان آن ها را بی خطر دانست.
- فناستین: این دارو که به عنوان یک مسکن و ضد درد و التهاب شناخته می شود از سال 1983 در آمریکا ممنوع شده است. این دارو می تواند منجر به ایجاد غده در اندام های مختلف بدن از جمله کلیه شود.
- گیاهان دارای اسید زرآوند (Aristolochia): گیاه زرآوند متاسفانه قرن هاست که در طب سنتی چینی و البته طب سنتی ایرانی به کار می رود. تحقیقات معتبری نشان می دهد گیاه زرآوند با بیماری کلیه و سرطان دهانه رحم مرتبط است.
- بیفنیل پلیکلر شده: این ترکیب در گذشته به وفور در صنایع الکتریکی به کار می رفته اما اکنون در بسیاری از کشور ها، به خاطر نگرانی های محیط زیستی ممنوع شده است. PCB می تواند منجر به طیف گسترده ای از سرطان ها در میان انسان ها و حیوانات شود، ازجمله: سرطان مغز و سرطان کبد.