“اپل باور دارد که هر کمپانی مسئولیتی برای پرداخت مالیات هایش دارد. و به عنوان عمده ترین پرداخت کننده مالیات در جهان، هر دلاری را که در هر کشور در سراسر دنیا بدهکار است، پرداخته است”
این قسمتی از بیانیه اخیر اپل بود. رسانه ها اتهاماتی به اپل مبنی بر دور زدن قانون مالیاتی کشور ها و استفاده از گریزگاه های مالیاتی وارد کرده اند. اما قضیه از چه قرار است؟
به تازگی اسنادی تحت عنوان اسناد “پارادایز” منتشر شده است. این اسناد که از یک شرکت حقوقی لو رفته است، نشان می دهد چگونه افراد و شرکت های ثروتمند در سراسر دنیا از گریزگاه های مالیاتی برای پنهان کردن پول هایشان استفاده کرده اند.
بسیاری از رسانه ها ادعا می کنند که این اسناد، افراد و شرکت های زیادی را از جمله شرکت اپل و ملکه انگلیس را “رسوا” کرده است. اما نکته ی مهم این است که تمامی اعمال صورت گرفته قانونی بوده و این افراد از سوراخ ها و نواقص قانونی بهره برده اند.
حرکت اپل در سال 2015 به این شرکت کمک کرد تا بتواند از پرداخت میلیارد ها دلار در امان بماند. این شرکت توانسته است از یک نقص در قانون مالیات ایالات متحده آمریکا و ایرلند استفاده کند. مالیات شرکتی در ایرلند 12.5 درصد و در آمریکا 35 درصد است. اما شرکت اپل تنها 5 درصد مالیات می دهد.
اپل ارزشمند ترین و پرسود ترین کمپانی جهان است. حرکتی که این شرکت برای کم کردن مالیاتش استفاده کرده به ایرلندی دوبل یا به انگلیسی “double Irish” معروف است. این استراتژی کاملن قانونی است.
مقر آمریکایی اپل در شهر کوپرتینو واقع است ولی دفتر اصلی این شرکت برای امور و فروش غیر آمریکایی در کشور ایرلند واقع بود. تمامی درآمد های اپل خارج از آمریکا وارد دفتر این شرکت در ایرلند می شد. در سال 2013، اتحادیه اروپا تحقیقاتی را پیرامون “دابل آیریش” اپل شروع کرد. پس اپل مجبور شد، محل جدیدی برای دفتر بین المللی خودش پیدا کند.
اپل گشت و گشت تا بانک فراساحلی اپلبی را پیدا کرد. این موسسه حقوقی در جزیره خودگردان جرزی در جنوب انگلستان قرار دارد و به ثروتمندان کمک می کند با روش های قانونی از پرداخت مالیات مصون بمانند.
اسناد پارادایز مشخص می کند که اپل ایمیل هایی درباره جا به جا کردن دفتر بین المللی اش رد و بدل کرده است. اسناد نشان می دهد که اپل در حال بررسی گزینه های مختلفی بوده است. از جزایر برمودا گرفته تا جزایر بریتانیایی ویرجین.
جزیره جرسی قوانین مالیاتی اش را خودش تعیین می کند و مالیات شرکتی برای کمپانی های خارجی در این منطقه صفر درصد است. بنابر گزارشات، اپل در سال 2017 نزدیک به 44 میلیارد و 700 میلیون دلار درآمد داشته است. از این مبلغ، 1 میلیارد و 650 میلیون دلار به عنوان مالیات پرداخت شده است.