بیشترین تعداد زلزله ها در کدام کشور رخ می دهد؟
ژاپن از آنجایی که در یک منطقه لرزه ای بسیار فعال قرار دارد، رکورد دار بیشترین زلزله ها در جهان است. اما تحقیقات توسط بنیاد جغرافیایی آمریکا نشان می دهد پاسخ به این سوال، آنقدر ها هم که به نظر می رسد سر راست و آسان نیست.
اندونزی، از نظر زمین لرزه ای در منطقه فعال تری نسبت به ژاپن قرار دارد. اما به دلیل اندازه این کشور، در ژاپن تعداد بیشتری زلزله به ثبت می رسد.
تونگا، فیجی و اندونزی احتمالن تعداد بیشتری زلزله بر هر کیلومتر مربع نسبت به ژاپن دارند. اما به دلیل کمبود تجهیزات لرزه نگاری در این مناطق، برخی از زلزله های کوچک از قلم افتاده و به ثبت نمی رسند.
کشور هایی مثل ترکیه و چین، معمولن فاجعه بارترین زلزله ها را به نسبت ریشتر تجربه می کنند.
بزرگ ترین زلزله تاریخ کی و کجا رخ داد؟
دانشمندان زلزله ها را، براساس قدرت و مدت رخ دادن موج های لرزه ای درجه بندی می کنند.
اگر بخواهیم زلزله ها را براساس مقیاس ریشتر معادل سازی کنیم، زلزله بین 3 تا 5 ریشتر ضعیف یا کوچک، زلزله بین 5 تا 7 ریشتر بین ملایم تا قوی، زلزله بین 7 تا 8 شدید و زلزله بیشتر از 8 بسیار شدید محسوب می شود.
بزرگ ترین زلزله ثبت شده تاریخ در جنوب شیلی رخ داده است. این زلزله در تاریخ 22 می سال 1960 میلادی به وقوع پیوست.
زلزله شیلی، 9.5 ریشتر قدرت داشت و برای 10 دقیقه طول کشید. این زلزله هم چنین باعث ایجاد سونامی شد. تخمین ها از کشته شدگان این واقعه طبیعی بین 1000 تا 6000 نفر متغیر است.
کشنده ترین زلزله ثبت شده – که اتفاق دومین زلزله بزرگ ثبت شده نیز محسوب می شود – در سال 2004 به مرکزیت جزایر سوماترای کشور اندونزی رخ داد. قدرت زلزله مذکور 9.4 ریشتر بود و 280 هزار نفر از چندین کشور بر اثر آن جان باختند.
چه اتفاقی در زلزله غرب ایران افتاد؟
بیش از 470 کشته و 9300 زخمی حاصل زلزله ای 7.3 ریشتری در مرز ایران و عراق بود. نزدیک 70 هزار نفر پس از این زلزله به کمک های فوری نیاز پیدا کردند. زلزله ایران و عراق، در سراسر خاورمیانه از جمله امارات، ترکیه و کویت حس شد. مرکز این زمین لرزه 32 کیلومتری جنوب غربی شهر حلبچه عراق و عمق آن 25 کیلومتر بوده است.
مجیده امیر، یک زن عراقی می گوید: “من و کودکانم در حال خوردن شام بودیم، که ناگهان ساختمان در حال رقصیدن در هوا بود…اول فکر کردم که این یک بمب بزرگ بود. اما کمی بعد می شنیدم همه اطراف من جیغ می زدند: زلزله!”
چه اتفاقی در زلزله مکزیک افتاد؟
در زلزله 8.1 ریشتری مکزیک بیش از 61 نفر به کام مرگ کشیده شدند. این زلزله باعث ایجاد یک سونامی کوچک نیز شد. این زلزله قوی ترین زلزله مکزیک در یک قرن اخیر بود.
هشت کشور در آمریکای مرکزی تحت تاثیر سونامی 3 متری ایجاد شده توسط این زلزله قرار گرفتند. 11 روز بعد از زمین لرزه اول، یک زلزله 7.1 ریشتری پایتخت مکزیک را لرزاند. مرکزه لرزه نگاری آمریکا می گوید به دلیل فاصله قابل توجه زلزله دوم با زلزله اول نمی توان آن را یک پس لرزه دانست.
زلزله دوم حداقل 225 نفر را به کام مرگ کشاند و بسیاری از ساختمان ها را در پایتخت مکزیک تخریب کرد. این نشان می دهد که میزان خسارت یک زلزله با شدت آن، لزومن نسبت مستقیم ندارند. بلکه مواردی چون تراکم جمعیت و ساختمان ها نیز تاثیر گذارند.
چه چیزی باعث ایجاد زلزله می شود؟
زلزله ها از حرکت صفحات زمین ساخت ایجاد می شوند. 80 درصد زلزله ها در کرانه اقیانوس آرام رخ می دهند. صفحات – تکه های بزرگ سنگی که لایه بالایی زمین را تشکیل می دهند – همیشه به آرامی در حال حرکت اند. این صفحات معمولن زیر یکدیگر می روند یا با یکدیگر برخورد می کنند.
اثر برخورد صفحات ممکن است روی سطح زمین حس نشود، اما می تواند باعث ایجاد فشار شدید بین صفحات شود. وقتی که فشار مذکور آزاد شود، لرزش های عظیمی را به نام موج های لرزه ای منتشر می کند.