به نظر می رسد فناوری نسل پنجم اینترنت همراه در حال عملی شدن است. تا پیش از این، اینترنت 5G در جهان در حالت آزمایشی به سر می برد، اما زودتر از آن چه فکرش را می کردیم شاهد رسیدن تکنولوژی ۵G به مرحله عملی خواهیم بود.
شرکت های مخابراتی AT&T و ورایزن قصد دارند خدمات 5G خود را از امسال (2018 میلادی) آغاز کنند. البته ارائه اینترنت 5G توسط این کمپانی ها به شکل بسیار گسترده نخواهد بود و آرام آرام توسعه خواهد یافت. AT&T اواخر سال 2018 میلادی، ارائه اینترنت همراه نسل پنجم را در 12 شهر آمریکا آغاز خواهد کرد.
اینترنت 5G چیست؟
پسوند G مخفف کلمه ”Genration” به معنای نسل است و 5G در واقع نسل پنجم اینترنت موبایل همراه است. این فناوری نسلی بعد از 4G+ است که با نام 4.5G یا 4G LTE نیز شناخته می شود.
توسعه اینترنت 5G به توسعه پخش آنلاین فیلم های دارای کیفیت 4K، واقعیت مجازی آنلاین، بازی های سنگین آنلاین و خودرو های خودران کمک فراوانی خواهد کرد. چراکه این شکل تکنولوژی ها به پهنای باند بالا و میزان تاخیر پایین نیاز دارند.
سرعت اینترنت 5G چه قدر است؟
باید گفت بسیار بسیار بالاتر از 4G! بر اساس استاندارد ها، حداقل سرعت اینترنت نسل پنجم در بدترین حالت 100 مگابایت بر ثانیه خواهد بود. این یعنی با استفاده از اینترنت 5G در شلوغ ترین زمان، می توان یک فیلم اچ دی را در عرض 6 تا 8 ثانیه دریافت کرد.
سامسونگ از مودم های همراه 5G خود رونمایی کرده است. حداکثر سرعت ممکن با 5G این روتر ها، 4 گیگابایت بر ثانیه خواهد بود.
اگر بخواهیم به سرعت معقول و نه ایده آل 5G اشاره کنیم، می توانیم 500 مگابایت بر ثانیه را در نظر بگیریم. با این سرعت دانلود یک فیلم با بالاترین کیفیت ممکن (یعنی 4K دست نخورده و فشرده نشده) و با حجمی ما بین 70 تا 100 گیگابایت، تنها در کم تر از 4 دقیقه انجام خواهد شد.
حال تصور کنید، بخواهید یک فیلم فول اچ دی 1080 و فشرده شده دانلود کنید. با چشم به هم زدن شما این اتفاق خواهد افتاد. این فناوری دنیای بازی های کامپیوتری را نیز متحول کرده و بدون شک گیمر ها را شگفت زده می کند.
آیا در ایران شاهد اینترنت 5G خواهیم بود؟
شاید الان مثل همیشه بگوییم: “چه فایده، آخر که در ایران نمی آید!” خوشبختانه اکنون در بعضی از شهر های ایران، اینترنت 4G LTE در دسترس است که در زمان حاضر بالاترین استاندارد عملی اینترنت همراه در اکثر کشور ها است. البته بگذریم که برخی اپراتور ها تاکید دارند که این فناوری را 4.5G بنامند!
شرکت ایرانسل با همکاری شرکت اریکسون از سوئد، اینترنت 5G را در ایران آزمایش کرده است. پس ما در لیست اولین کشور هایی قرار می گیریم که این فناوری را به صورت میدانی آزمایش کرده ایم. از کشور های دیگر آسیایی که آزمایشات نسل پنجم را انجام داده اند، می توان به چین، ترکیه و کره جنوبی اشاره کرد.
در آزمایش انجام شده توسط ایرانسل، حداکثر سرعت ۲۴ گیگابیت بر ثانیه به ثبت رسد. هدف این اپراتور تلفن همراه در ایران آن است که در نهایت سرعت 1 گیگابایت بر ثانیه را برای کابران عادی فراهم کند. پس می توان نتیجه گرفت که حضور اینترنت 5G در ایران محتمل است.
پس یعنی هارد دیسک هایمان را آماده کنیم؟!
فعلن نه! چون برای گسترده تر شدن و ارزان تر شدن اینترنت نسل 5G چندین سال لازم است. علاوه بر آن گوشی های موبایل و گجت های دیگر باید توانایی پشتیبانی از 5G را پیدا کنند.
حتی اگر دارید هارد دیسک هایتان برای ده سال دیگر آماده می کنید. باز هم دست نگه دارید! اگر اهل آرشیو کردن فیلم و موسیقی هم باشید، حافظه های فیزیکی تا چند سال دیگر به طور کامل بی معنا می شوند.
به مرور با توسعه اینترنت موبایل نسل پنجم، حافظه های ابری و در نهایت بی معنا شدن مفهومی به نام حجم اینترنت، حافظه های فیزیکی نیز منقرض خواهند شد. اکثر افراد برای تماشای فیلم یا گوش دادن به موسیقی خواهند توانست به طور نامحدود از پخش و استریم آنلاین استفاده کنند.
در آینده، حتی افرادی که اهل آرشیو کردن و جمع آوری فیلم و موسیقی هم باشند، نیازی به حافظه های فیزیکی مثل مموری کارت یا هارد دیسک نخواهند داشت و می توانند محتوای مورد نظرشان در حافظه ابری خود دانلود کنند.
زمانی که سرعت دانلود و آپلود حافظه های ابری، از سرعت خواندن و نوشتن حافظه های فیزیکی فراتر رود، عملن این شکل مموری ها بی معنا خواهند شد و وجود حافظه فیزیکی در یک گجت و گوشی موبایل تنها می تواند برای افزایش قدرت پردازشی توجیه پذیر باشد.