مقدار چربی بدن با بیماریهای مختلفی مثل دیابت، بیماری های قلبی و مشکلات تنفسی در ارتباط است. اما تحقیقات اخیر ارتباطی بین چاقی و میزان حجم مغز نیز یافته است.
در تحقیق منتشر شده در نشریه نورولوژی محققان تصاویر مغزی ۱۰ هزار نفر از شهروندان انگلستان را بررسی کرده اند. در این تحقیق، دانشمندان همچنین به بررسی مواردی مثل BMI این افراد و اندازه دور کمر آن ها پرداختند.
محققان دریافتند که افرادی که چاق تر بودند و میزان چربی بدنی بیشتری داشتند، نسبت به افراد لاغر تر از ماده خاکستری مغز کمتری برخوردار بودند. این تحقیقات بین سالهای ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۰ انجام شده است.
نتیجه تحقیقات آنجا جالب تر می شود که وقتی دانشمندان موارد دیگر را نیز در نظر گرفتند، باز هم ارتباط بین چاقی و کاهش میزان ماده خاکستری مغز برقرار بود. دانشمندان به فاکتورهای مثل اعتیاد به سیگار، میزان تحصیلات، میزان فعالیت فیزیکی و سابقه بیماری روانی نگاه انداختند، اما باز هم چاقی اثر خودش را بر کاهش میزان حجم مغز داشت.
برای سالها میدانستیم که چاقی اثر منفی بر اندام های مختلف بدن مثل کلیه، معده، پوست و سایر اندام ها دارد. اما نتیجه تحقیق جدید نشان می دهد که چربی اثر خودش را بر مغز هم می گذارد. کاهش میزان ماده خاکستری مغز توانایی فکر و تصمیم گیری را کاهش داده و همچنین خطر آلزایمر و زوال عقل را بالا می برد.
با وجود قدرتمند بودن این تحقیق، احتمالات دیگری می توان داد. مثلا اینکه کم بودن میزان ماده خاکستری مغز باعث ایجاد چاقی شده است و نه برعکس. برای سنجیدن این احتمال دانشمندان می توانند در آینده، در این مورد تحقیق کنند که آیا رژیم گرفتن و لاغر کردن می تواند باعث بازگشت سلول های از دست رفته مغزی شود یا حداقل قدرت پردازشی مغز را افزایش دهد.
در هر صورت مزایای لاغری و کاهش چربی بدن بر هیچکس پوشیده نیست. لاغری ریسک بیماری های مربوط به قلب را کاهش می دهد. به علاوه تحقیقات دیگر نیز نشان می دهد فعالیت فیزیکی بر عملکرد مغز موثر است.