کمی به ساعت پنج بعد از ظهر 11 دی ماه، دسترسی به اینترنت بین المللی به مدت چند دقیقه، به شکل کامل قطع و دچار اختلال شد. کاربران در توییتر این مدت را بین 10 دقیقه تا یک ربع تخمین زده اند. در طول این مدت دسترسی به سایت هایی که سرورشان خارج از کشور قرار داشت ناممکن بود و نرم افزار های عبور از تحریم نیز کار نمی کرد.
موتور جستجو گوگل هم طبعن غیر فعال بود و حتی سایت های ایرانی که خارج از ایران سرور داشتند غیر قابل دسترسی بودند. تنها بخش قابل استفاده، اینترنت ملی بود. سایت هایی که سرورشان درون ایران قرار داشت بدون هیچ مشکلی کار می کردند.
بنابر گزارشات کاربران، گستره این اختلال چند دقیقه ای از نظر جغرافیایی سراسری بوده و تمامی شکل های اینترنت از جمله اینترنت موبایل و اینترنت بین المللی را در بر گرفته است.
به نظر می رسد بر اثر اختلالات مختلف اینترنت در چند روز اخیر، شرکت های اینترنتی و کانال های تلگرامی دچار خسارات مالی شده اند. اما ابعاد خسارات هنوز مشخص نیست.
محمد جواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در پاسخ به سوالی درباره مرجع فیلترینگ اخیر به خبرنگار روزنامه جامعه فردا گفته است:
“این تصمیم در شورای امنیت کشور گرفته شده و موقتی است. مرجعی که تصمیم گرفته، اعلام رفع نیز خواهد کرد.”
وزیر ارتباطات در توییتی دیگر گفته است:
“شایعه هایی که در خصوص قطع دائمی شبکههای اجتماعی مطرح میشود صحت ندارد و به نظر میرسد هدف آنها ایجاد نارضایتیهای اجتماعی و بدبینی عمومی است.”
تا لحظه نگارش این مطلب، دسترسی به تلگرام و اینستاگرام کماکان محدود است. اما با توجه به سخنان اخیر مسئولین انتظار می رود این قطعی ها موقتی باشد و در آینده شاهد دسترسی مجدد به این شبکه ها در ایران باشیم.
دلیل فیلترینگ موقت تلگرام و اینستاگرام به نظر می رسد به دلیل وجود کانالی باشد که به گفته وزیر ارتباطات به خشونت پراکنی می پردازد.
کانال مذکور و جایگزین های دوم و سوم آن با همکاری پاول دوروف – رییس تلگرام – بسته شد. اما چند ساعت بعد از بسته شدن کانال های مذکور، کانال جدیدی با محتوای سابق شروع به فعالیت کرد. اما رییس تلگرام از مسدود کردن کانال جدید امتناع کرد.
همچنین بخوانید: عذرخواهی وزیر ارتباطات از افراد متضرر بر اثر محدودیت تلگرام