حداقل خودمان را از سونامی در امان می دانستیم، اما به نظر می رسد سونامی نیز در ایران محتمل است! دریای خزر و دریای عمان هر دو دارای پتانسیل رقم زدن سونامی هستند. اما سونامی در ایران چگونه خواهد بود؟ با اینجاست دات نت همراه باشید.
براساس اطلاعات و داده های تاریخی به دست آمده توسط محققان، 13 سونامی تا به حال در دریای خزر رخ داده است. اگر زلزله ای 8 ریشتری در آن ناحیه رخ دهد، احتمال وقوع سونامی نیز وجود دارد.
سونامی های دریای خزر بلند خواهند بود ولی به شدت سونامی های اقیانوسی نیستند. اما در منطقه مکران در جنوب ایران گسلهای فعال زیادی وجود دارند که ممکن است باعث وقوغ سونامی های اقیانوسی در دریای عمان بشوند.
آخرین سونامی ثبت شده مکران در سال 1945 و به ارتفاع 12 متر رخ داده است. تخمین زده می شود حدود 4 هزار نفر در این حادثه کشته شده باشند.
گسل های فعالی در جنوب دریای خزر و سمت ایران وجود دارند، استاد گروه زمین شناسی دانشگاه بیرجند می گوید: ” مطالعات ما نشان میدهد که دریای خزر پتانسیل سونامی را دارد ولی نمیتوان وقوع آن را پیشبینی کرد.”
او با تاکید بر اینکه در جنوب سونامی تنها در دریای عمان می تواند رخ دهد، می گوید: “خلیج فارس جزء پوسته اقیانوسی نیست از این رو سونامی در این خلیج رخ نخواهد داد.”
سونامی (Tsunami) واژه ای با اصالت ژاپنی به معنای “موج بندرگاه” است. در عصر مدرن این واژه جهت اشاره به موج های بزرگ و غیرعادی به کار می رود که به واسطه جا به جای آب و زمین رخ می دهند. علت موج های معمولی، جاذبه ی ماه یا باد است.
زلزله هایی که زیرسطح دریا رخ می دهند می توانند باعث بروز سونامی در سواحل نزدیک خود شوند. منتهی هر زلزله ای در زیر دریا باعث این اتفاق نمی شود و به همین خاطر پیش بینی سونامی سخت است. در مناطق سونامی خیز، مقامات محلی بعد از هر زلزله شدید در نزدیک ساحل “هشدار سونامی” می دهند.
برخی از کارشناسان می گویند تغییرات اقلیمی و گرمایش جهانی، باعث افزایش طوفان، زلزله، سونامی و آتشفشان ها در سال های اخیر شده است.